FTTH Council Europe anunta ca Romania intra in clasamentul FTTH, cuprinzand statele europene in care peste 1% dintre conexiunile prin banda larga se realizeaza prin fibra optica. Romania intra in clasament pe pozitia 13 din 17 state europene eligibile.

Cu o rata de penetrare de 1,58%, Romania numara in prezent aproximativ 120.000 de abonati la servicii de fibra optica, majoritatea avand conexiune prin tehnologia FTTB.

Majoritatea conexiunilor prin fibra optica FTTH/B au fost instalate de micro-furnizorii de internet locali care au implementat "retele de bloc sau retele de cartier". Cel mai mare furnizor de servicii prin fibra optica din Romania, compania de cablu RCS&RDS, a inlocuit treptat conexiunile prin cablu coaxial cu arhitectura Ethernet LAN.

Un alt proiect care va influenta pozitia Romaniei in clasamentul FTTH este in prezent in derulare in Bucuresti, unde autoritatile locale au demarat, intr-un parteneriat public-privat, un proiect major de dezvoltare a retelei de fibra optica cu acces deschis locuitorilor. Municipalitatea din Bucuresti a fost motivata de nevoia de reorganizare si consolidare a infrastructurii de telecomunicatii din oras, prin inlocuirea conexiunilor aeriene cu cele subterane.

“Clasamentul FTTH este un barometru recunoscut international pentru nivelul conexiunilor prin banda larga ale unei tari, prezenta in lista FTTH fiind o realizare importanta,” a declarat Chris Holden, presedinte al FTTH Council Europe. “Consiliul indeamna Romania sa continue demersul de implementare a conexiunilor prin fibra optica, guvernul jucand un rol important in reglementarea conditiilor de dezvoltare a jucatorilor pe aceasta piata.”

Citeste si:
Polițiștii de frontieră din România, acuzați de violență împotriva...
Polițiștii de frontieră din...
Citeste si:
Pasi de urmat in caz ca suspectezi ca ai coronavirus
Pasi de urmat in caz ca...

Clasamentul realizat de FTTH Council Europe face parte din studiul “Market Panorama”, realizat de compania de cercetare IDATE. Datele obtinute in prima jumatate a anului 2010 arata ca noile state membre ale Uniunii Europene conduc clasamentul, ocupand trei dintre primele cinci pozitii ale clasamentului. Daca este luata in calcul si Rusia, in prezent majoritatea conexiunilor prin fibra optica FTTH sunt implementate in Europa de Est.

Clasamentul global pentru 2010, care incorporeaza si date frunizate de Consiliile FTTH din regiunile Asia-Pacific si America de Nord, va fi anuntat la Conferinta FTTH din Milano, organizata in perioada 9 - 10 februarie 2011: <http://ftthconference.eu/>.

Nota: Clasamentul global FTTH are la baza definitiile FTTH/B agreate de cele trei Consilii FTTH. Astfel, FTTH “fibre to the home” desemneaza conexiunea prin fibra optica care leaga caminul utilizatorului, iar FTTB “fibre to the building” indica conexiunea prin fibra optica de la nodul de distributie pana la cladirea cu utilizatori multipli. Clasamentul include toate tarile cu mai mult de 200.000 de conexiuni prin banda larga, in care peste 1% dintre conexiuni sunt realizate prin fibra optica FTTH/B.

Citeste si:
Romania si Ungaria vor realiza o retea optica transfrontaliera
Romania si Ungaria vor...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.