De multe ori, preturile apartamentelor vechi sunt mai mari decat cele ale apartamentelor noi. Expertii considera ca aceasta situatie este nefireasca si ar trebui sa fie extrem de rar intalnita si ca printre cauzele ei putem regasi lipsa de informare a proprietarilor, oferta redusa de locuinte noi, dar si colaboarea proprietarilor cu agentii imobiliari, care uneori le dau sfaturi gresite sau nu le dau sfaturi deloc.

Unul dintre motivele pentru care tranzactiile de pe piata rezidentiala sunt destul de reduse este pretul ridicat al unor locuinte vechi, pret care depaseste posibilitatile financiare ale clientilor si care ii pune pe acestia in postura de a nu putea contracta un credit ipotecar.

„Sunt destul de numeroase situatiile in care oamenii vin la noi si cer 80.000 de euro pentru un apartament vechi, fara imbunatatiri, pe motivul ca vecinul atat a obtinut acum un an sau doi. E destul de greu pentru noi sa le explicam ca piata nu mai este cea de alta data si ca acum trebuie sa lase la prêt. Sunt si multe agentii mici care, in speranta ca vor obtine un comision avantajos, incurajeaza proprietarii sa ceara preturi mari si astfel sa ramana cu locuinta pe piata”, spune Catalin Apetri, managing partner al agentiei Coldwell Banker Bulevardul Timisoara.

Retail jobs

„In situatia in care se cer 65.000-70.000 de euro pentru un apartament vechi din Titan sa zicem, cum s-ar putea cere mai putin pe un apartament nou? E totusi vorba de un apartament nou, care nu are nevoie de imbunatatiri sau reparatii si care ofera un grad de confort si de siguranta mai ridicat, precum si o durata de viata mult mai mare. In situatia asta preturile nu pot ajunge la o medie corecta”, a explicat Nimrod Zvik, director de marketing Be Igloo.

Confruntati cu lipsa clientilor, consecinta principala a unor preturi nerealiste, proprietarii de locuinte vechi spera ca vor reusi totusi sa vanda, dar nu reusesc decat daca cel care le-a oferit consultanta imobiliara le indica un prêt corect, raportat la pozitia si la starea locuintei. Altfel, acestia raman cu locuintele pe piata, situatie in care oferta creste, iar preturile in mod normal ar trebui sa scada.

Citeste si:
Stefan Mandachi, omul de afaceri care a construit un metru de...
Stefan Mandachi, omul de...

„Diferenta majora dintre un dezvoltator si un proprietar de locuinta veche este ca primul face o afacere, si-a asumat niste riscuri, a cheltuit bani, in vreme ce proprietarul de apartament vechi a primit sau cumparat aparatmentul la un pret foarte mic, iar asteptarile sale de profit sunt de peste 500%, infinit mai mari decat cele ale dezvoltatorului sau ale vanzatorului de locuinte noi, care acum au coborat sub 10%”, explica Nimrod Zvik, director de marketing al Be Igloo, firma ce se ocupa cu vanzarea portofoliului de locuinte al fondului de investitii Romania Invest.

„Intr-adevar, daca un proprietar de apartament vechi a cumparat in 1991 locuinta in rate la stat cu maximum trei salarii si acum vrea 70.000 de euro, adica mai bine de 180 de salarii medii, ce putem sa spunem? Situatia nu e foarte diferita nici in cazul celor care au cumparat cu 10.000-20.000 de dolari in perioada 2000-2005. E firesc, pana la urma, sa obtii un profit, dar trebuie sa si realizezi pe unde esti, cat ai muncit sau ai investit pentru el si care este realitatea”, continua Catalin Apetri.

Citeste si:
Ce e mai rau abia acum urmeaza: 2011, anul marilor falimente in...
Ce e mai rau abia acum...

Expertii imobiliari considera ca o colaborare mai buna a brokerilor cu proprietarii poate aduce o oarecare relaxare pe piata, prin adaptarea ofertei la situatia salariala din Romania si prin gasirea de solutii pentru fiecare client si proprietar in parte.


Despre autor:

Citeste articolul integral pe Corporatenews.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.