Dintr-un total de 12 proiecte rezidentiale mari anuntate pentru anul acesta pe piata rezidentiala din Brasov, doar 7 mai sunt disponibile in prezent, dupa ce 5 dintre ele au oprit lucrarile.

Conform unei analize realizate de Divizia de Consultanta a Colliers International, in Brasov sunt in curs de dezvoltare 7 proiecte de locuinte cu un total de 1.602 unitati. Dintre aceste apartamente, mai mult de jumatate sunt inca disponibile la vanzare. Comparativ cu mijlocul anului 2008, stocul este mult mai scazut, ca urmare a amanarii celor 5 proiecte rezidentiale imediat dupa impactul crizei financiare. Proiectele amanate au retras din piata un numar de 1.422 de unitati in primele faze.

In 2007 au fost livrate primele apartamente (271 de unitati). La sfarsitul lui 2008, stocul a crescut cu 260%, situandu-se foarte aproape de pragul de 1.000 de unitati. Conform estimarilor Colliers, pana la finele anului curent, stocul de locuinte noi va ajunge la 1.440 de unitati.

In perioada 2006 – 2008 piata rezidentiala din Brasov a inregistrat vanzari semnificative atat in randul apartamentelor vechi cat si in randul celor noi. Incepand cu luna octombrie 2008, numarul apartamentelor vandute a scazut dramatic. Ca o comparatie, in ultimii trei ani, ritmul mediu al vanzarilor in proiectele noi a fost de aproximativ 6 unitati/proiect/luna, pentru ca anul acesta (2009) sa se inregistreze in medie vanzari de 1-2 unitati/luna/proiect.

Citeste si:
Analiză Nordis Group: De ce imobiliarele au cel mai bun randament...
De ce imobiliarele au cel mai...

“Printre factorii principali ce au condus la aceasta situatie se numara: incertitudinea oamenilor privind siguranta locului de munca, preturile ce depaseau posibilitatile reale ale cumparatorilor, teama indusa de criza financiara si inasprirea conditiior de creditare impuse de banci”, explica Stefania Baldovinescu, Manager Consulting Division in cadrul Colliers International.

Incepand cu luna iulie 2009, odata cu implementarea programului Prima Casa, in piata apartamentelor vechi s-a observat o crestere a interesului cumparatorilor. Aceasta s-a materializat intr-o crestere a volumului de apartamente vandute cu 5 - 10% fata de perioada anterioara. Astfel, in aproximativ 4 luni de la inceperea programului Prima Casa, un numar de 233 de contracte de credit au fost aprobate in Brasov, potrivit datelor furnizate la sfarsitul lunii octombrie de Fondul National de Garantare. Prin urmare, ritmul a fost de 58 de apartamente vandute pe luna in medie, in ultimele 4 luni.

Aceasta noua perioada a pietei rezidentiale a adus o schimbare importanta in comportamentul cumparatorilor de apartamente si anume - cresterea interesului pentru locuinte finalizate sau aflate in stadii avansate de constructie si lipsa de interes pentru cele aflate in faza de proiect.

Noile conditii de pe piata rezidentiala au determinat schimbari majore si la nivelul preturilor. In cazul apartamentelor vechi, declinul preturilor s-a manifestat la sfarsitul lui 2008 inregistrand pana in prezent o scadere medie de 30%. Pentru apartamentele noi, reducerea preturilor a debutat de abia la sfarsitul primului trimestru al anului 2009, scaderea fiind de doar 14,4 % fata de pretul mediu la sfarsitul anului 2008 (BREI indica 1.100 euro/mp la sfarsitul lunii octombrie 2009 fata de 1.220 euro/mp la sfarsitul anului 2008).

Citeste si:
Stefan Mandachi, omul de afaceri care a construit un metru de...
Stefan Mandachi, omul de...

In al doilea trimestru al acestui an reducerile de pret au fost mai mari, ca o reactie a inghetarii vanzarilor din trimestrul I. Acest nivel de pret reprezinta doar cotatia oficiala, in timp ce pretul real de vanzare ar putea fi cu pana la 15% mai scazut, ca urmare ca faptului ca dezvoltatorii sunt dispusi sa negocieze.

In urmatoarea perioada, segmentul cererii va fi reprezentat de utilizatorii finali. Investitorii vor fi foarte slab reprezentati pe piata rezidentiala din Brasov. Desi intre 2006 – 2008, acestia din urma asigurau cea mai mare parte a cererii, atat in Bucuresti cat si in orasele secundare (evident la un nivel mult mai redus), balanta va inclina pe viitor inspre cumparatorii finali. Incurajati de preturile mici ale apartamentelor in curs de executie si mai ales mizand pe cresterea preturilor pe perioada constructiei, investitorii cumparau pachete de locuinte. Debutul crizei financiare i-a gasit insa pe acestia cu un numar considerabil de apartamente disponibile aproape de finalizare. Prin urmare, in momentul de fata oferta actuala include si apartamentele de la investitori, care se confrunta cu volumul scazut al cererii.
In concluzie, investitorii vor alege sa stea departe de aceasta piata pentru o vreme, singurul segment activ pe aceasta piata fiind reprezentat de cumparatorii finali cu o nevoie imediata.

Citeste articolul integral pe Corporatenews.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.