Intr-o perioada in care investitorii se simt dezorientati de criza financiara globala care a adus un suflu rece si in piata imobiliara autohtona, investitiille imobiliare cu potential scazut de risc sunt reprezentate de cele mai promitatoare segmente ale pietei, adica spatii comerciale, office si spatii de retail, toate finalizate sau in faze foarte avansate ale constructiei, spune un comunicat de presa remis redactiei CorporateNews.

Urmarind strategia de investitie a omului de afaceri Dinu Patriciu care a facut o oferta pentru preluarea portofoliului Fabian Romania, am putea trage concluzia ca achizitia de cladiri office, dar si proiectele de tip mixt sunt cele mai sigure plasamente pe termen lung. Portofoliul Fabian cuprinde in mare parte cladiri de birouri deja functionale, cu chiriasi siguri cel putin pentru urmatorii 4 ani, majoritatea in zona de nord.

Retail jobs

"Pe tot parcursul anului 2008 segmentul office a fost imun la zvonistica legata de o criza de proportii iminenta, preturile chiriilor ramanand intre aceleasi marje. In 2009 o scadere ar fi posibila numai in situatia in care stocul de birouri s-ar mari considerabil si s-ar putea face o departajare serioasa intre proiectele foarte bune si cele care nu au un raport buna intre pret, locatie si calitatea executiei si facilitatile oferite. Nordul si zonele centrale sunt deocamdata cel mai bine reprezentate la capitolul office clasa A, preturile variind intre 18 si 25 euro / metru patrat / luna, fiind urmate de vest, cu 10-18 euro / metru patrat / luna", afirma consultantii EuroMetropola.

Si spatiile comerciale stradale raman un segment sigur si puternic pentru ca au calitatea de a asigura un venit constant proprietarilor, prin inchiriere. "In astfel de momente investitorii prefera proprietati care genereza cash-flow", explica cei de la EuroMetropola. Desigur, nici in cazul centrelor comerciale, cladirilor de birouri si al spatii comerciale, succesul nu este garantat: Amplasamentul si calitatea chiriasilor contribuie foarte bun la obtinerea unui yield satisfacator (rata de capitalizare).

Citeste si:
Stefan Mandachi, omul de afaceri care a construit un metru de...
Stefan Mandachi, omul de...

In ceea ce priveste segmentul de terenuri, proprietatile care aduceau in urma cu 3-4 ani profituri de peste 100%, consultantii EuroMetropola sunt ceva mai rezervati: "Ne aflam intr-un moment in care este dificil sa estimezi valoarea unei proprietati din cauza fluctuatiilor mari ale preturilor afisate de proprietari pe care le-am obervat in ultimele luni, dar si din cauza lipsei unor tranzactii relevante pe anumite segmente, cum este cel de terenuri de exemplu. Cei care detin suprafete mari de terenuri si nu sunt in criza de lichiditati prefera sa-si pastreze proprietatile si sa nu le vanda intr-un moment in care piata este vulnerabila. De asemenea, pentru terenurile cu suprafete mari, vom asista cu siguranta si la asocieri intre proprietari si dezvoltatori".


Despre autor:

Citeste articolul integral pe Corporatenews.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.