Cu trei ani inainte ca Dobrogea sa devina un El Dorado al energiei eoliene, Hans Jorn Rieks si Andreas Thomas ajungeau pentru prima data la Bacau, acolo unde un antreprenor local era gata sa investeasa intr-unul dintre primele parcuri eoliene din Romania. Era intaia vizita a unor oficiali ai Vestas, cel mai mare producator de turbine eoliene din lume, intr-o tara care nu avea la acea vreme nici macar 1 MW eolian instalat.
„Am gresit locul locul si momentul, insa nu ne-am inselat in privinta potentialului eolian al Romaniei”, spune danezul Hans Jorn Rieks (foto), presedintele Vestas Central Europe, referindu-se la deplasarea de acum cinci ani la Bacau. Adevarata mina de aur a vantului romanesc nu se afla acolo, ci mai aproape de Bucuresti, in Dobrogea, devenita ulterior punctul fierbinte al investitiilor de profil.

Prima turbina eoliana de mare putere a aparut in Romania in 2003, la Ploiesti, si a devenit functionala in 2004, avand o capacitate de 660 kW. Urmatoarea centrala eoliana a fost amplasata in apropiere de Bistrita-Nasaud, aceasta fiind functionala incepand cu 2007. De atunci si pana acum piata eoliana romaneasca a evoluat lent, iar in 2010 a explodat: daca la finele lui 2009 erau doar 14 MW eolieni instalati, la sfarsitul anului trecut turbinele cumulau o capacitate de 457 MW.
Retail jobs


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.