"Nabucco a demarat negocieri avansate cu Banca Europeana de Investitii (EIB) si cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), urmand sa inceapa discutiile cu Corporatia Financiara Internationala (IFC)”, a declarat Reinhard Mitscheck, Director General al Nabucco Gas Pipeline International.

Prin aceste negocieri se urmareste stabilirea conditiilor de finantare si a altor decizii importante cu privire la proiect. Principalul obiectiv al negocierilor este de a informa finantatorii despre studiile de impact social si asupra mediului si de a alinia aceste activitati cu cerintele finantatorilor”, a declarat Mitschek.

Cu o investitie totala estimata de 7,9 miliarde de euro, Nabucco va avea nevoie de un grup variat de creditori, printre care institutii financiare internationale, agentii de export credit si banci comerciale. O contributie imortanta in vederea asigurarii finantarii necesare va avea sprijinul acordat de Uniunea Europeana, prin intermediul Programului European de Recuperare a Energiei (EEPR). In plus, cei sase parteneri de consortiu vor contribui la finantarea proiectului din capital propriu.

"Estimam ca, anul viitor, se va stabili implicarea fiecarui finantator”, a declarat Mitschek. Implicarea finantatorilor inca din primele stadii este un factor de succes important pentru realizarea proiectului. In acest sens, Nabucco a contactat mai multe Agentii de Export Credit din Europa, SUA si Japonia, care ar urma sa sustina proiectul prin acoperirea imprumuturilor si garantii. Urmatorul pas in derularea proiectului va include atat incheierea de acorduri, precum Acordul de Sprijin al Proiectului cu planificarea tehnica detaliata, cat si studiile de impact social si asupra mediului.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Nabucco va aduce o contributie importanta in domeniul securitatii furnizarii gazelor naturale pentru Turcia, Europa de Sud-Est, Europa Centrala si de Vest. Gazoductul va oferi acces la noi resurse de gaze naturale pentru clientii din Europa si va incuraja competitia pe pietele internationale de gaze naturale. Cu o lungime totala de 3.300 km, gazoductul Nabucco va porni din Turcia, trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria, si va ajunge la Viena, in apropierea centrului de gaze naturale de la Baumgarten. In prezent, actionarii consortiului sunt OMV Gas&Power, MOL, Transgaz, Bulgarian Energy Holding, BOTAS si RWE. Capacitatea planificata pentru etapa finala de dezvoltare este de 31 miliarde metri cubi. Investitiile totale, conform evaluarii din vara lui 2008, cumuleaza, in prezent, 7,9 miliarde de euro.


Despre autor:

Citeste articolul integral pe Corporatenews.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.