Ministrul Fedederal al Austriei, Reinhold Mitterlehner, si omologul sau slovac, Lubomir Jahnatek, au semnat, la Bratislava, un Memorandum de Intelegere in vederea intensificarii colaborarii dintre Austria si Slovacia in domeniul petrolului si gazelor, se arata intr-un comunicat de presa remis redactiei.

Construirea unei conducte de titei intre Bratislava si Schwechat, subiectul memorandumului de astazi, are o importanta strategica, acoperind un gol existent in reteaua de transport trans-europeana. Conducta Bratislava-Schwechat (BSP), cu o lungime de 60 kilometri si o capacitate totala de la 2,5 la 5 milioane de tone pe an, va fi conectata la reteaua ruseasca de conducte, in lungime de 3.000 kilometri, permitand importul direct de titei din Rusia catre rafinaria Schwechat.

OMV si compania slovaca Transpetrol, responsabile cu realizarea conductei, si-au reiterat angajamentul fata de proiect, garantand finalizarea rapida a acestuia.

Retail jobs

"OMV este forta directoare din spatele proiectului BSP. Conducta va intari siguranta furnizarii pentru Austria. Suntem bucurosi ca eforturile noastre din ultimii ani au condus la incheierea unui acord la nivel guvernamental”, a declarat Gerhard Roiss, Director General Executiv Adjunct OMV si Membru Executiv al Consiliului Director, responsabil pentru activitatile de Rafinare si Marketing.

Proiectul a fost sustinut in mod activ de OMV inca din anul 2003. Totusi, realizarea acestuia a fost intarziata de disolutia grupului rus Yukos, precum si de neclaritatile privind structura actionariatului in cazul partenerului de proiect, Transpetrol (detinut, in acel moment, in proportie de 49% de Yukos Finance). In prezent, compania Transpetrol este detinuta integral de catre statul slovac.

In cadrul conferintei de astazi de la Bratislava, dl. Roiss a subliniat din nou importanta acestui proiect:
"Construirea conductei de titei va permite, in premiera, livrarea directa a titeiului din Rusia in Austria. Aceasta diversificare are un rol esential pentru Austria, deoarece reduce considerabil dependenta tarii de alte sisteme de transport.” In prezent, livrarile de titei importat catre rafinaria Schwechat se fac prin portul Trieste, prin intermediul conductei transalpine si al conductei Adria-Viena. In plus, BPS va fi de importanta strategica si pentru Slovacia, deoarece poate asigura furnizarea catre rafinaria din Bratislava, in cazul unei intreruperi de aprovizionare. Transportul titeiului se va face in ambele directii.

Citeste si:
Ce se întâmplă dacă depășesc plafonul de consum la energie?
Ce se întâmplă dacă depășesc...

Intreruperea furnizarii titeiului prin conducta Adria-Viena pentru cateva zile in iunie 2009, consecinta a precipitatiilor bogate si a alunecarilor de teren din Austria Inferioara, demonstreaza importanta acestui proiect. Intreruperi de furnizare au fost inregistrate, in trecut, si in reteaua de transport ruseasca, ce asigura furnizarea pentru rafinaria Bratislava. Construirea BPS va determina o mai buna diversificare a rutelor de transport care, alaturi de tranzitul invers planificat, vor creste siguranta furnizarii in ambele tari.
Pe langa cresterea sigurantei furnizarii pentru Austria, acoperirea acestui gol existent in reteaua de conducte va contribui, potrivit lui Ross, la cresterea competitivitatii rafinariei Schwechat. „Acest proiect este prioritar pentru OMV. Sunt increzator ca, de indata ce partenerii nostri slovaci vor intruni toate conditiile legale necesare, vom putea finaliza rapid acest proiect alaturi de Transpetrol.”

Citeste si:
Prețul benzinei și motorinei în România - 9 mai 2022
Prețul benzinei și motorinei...

Un alt factor critic il constituie aprobarea conductei de 10 km pe teritoriul slovac, drepturile pentru cei 50 kilometri de conducta pe teritoriul austriac fiind, practic, asigurate. „Speram sa rezolvam in curand si acest ultim aspect”, a concluzionat Roiss.


Despre autor:

Citeste articolul integral pe Corporatenews.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.