HR Management Club, asociatia profesionistilor in resurse umane din Romania, anunta lansarea studiului "Bilantul pietei de resurse umane din Romania", realizat in perioada iunie - august 2010 pe un esantion de peste 200 de manageri generali si directori de resurse umane din Romania. Studiul este realizat trimestrial cu sprijinul companiei de cercetare de piata Daedalus Millward Brown si reprezinta o radiografie a pietei de resurse umane din Romania.

Conform studiului, trainingul (89%) si recrutarea (87.6%) raman principalele activitati derulate de departamentele de resurse umane in organizatiile din Romania in trimestrul al 2-lea al acestui an. Desi s-a inregistrat o usoara crestere a bugetelor de resurse umane in al doilea trimestru fata de primul, managerii de resurse umane folosesc in continuare resursele financiare cu prudenta. Spre exemplu, recrutarea a primit o felie mai mica din bugetul total de resurse umane comparativ cu trimestrul anterior, una dintre cauze fiind utilizarea resurselor interne in acest proces.

  • Dezvoltarea organizationala

Mai mult de 2 din 5 organizatii din Romania au implementat in acest trimestru programe de management al schimbarii. Conform studiului, in 18% dintre cazuri, aceste programe au avut impact asupra intregului personal, iar reorganizarea departamentala si optimizarea proceselor reprezinta principalele arii de interes in programele de management al schimbarii. De asemenea, in Q2/2010, mai mult de o treime dintre organizatii au implementat programe de imbunatatire a culturii organizationale. Proiectele derulate de organizatiile romanesti s-au focusat pe imbunatatirea comunicarii si pe asimilarea valorilor companiei. Instruire si dezvoltare profesionala
Retail jobs

Chiar daca bugetul de instruire per angajat s-a mentinut constant fata de Q1/2010, in aproape 30% dintre cazuri, acesta nu a fost cheltuit in intregime. Aceasta tendinta este un efect al utilizarii resurselor interne pentru instruirea si dezvoltarea angajatilor. In studiu se mai arata ca relatiile de lunga durata si reputatia reprezinta principalele criterii de selectie a furnizorilor de training si coaching, in timp ce calitatea serviciilor se afla in continuare pe primul loc (82.6%).

  • Managementul performantei

Principalele tehnici de retentie utilizate de angajatori in Q2 s-au concentrat pe asigurarea unui mediu de lucru cat mai placut, pe recunoasterea valorii angajatilor, pe activitatile de training si pe intalnirile formale cu managementul de varf. Conform studiului, in acest trimestru, companiile au implementat mai putine programe de management al performantei prin comparatie cu trimestrul anterior. De asemenea, este vizibila tendinta de crestere a numarului de angajati care au posibilitatea unui program flexibil. Numai una din 10 companii romanesti au afirmat ca 10% dintre angajati au fost promovati.
Citeste si:
Cinci trucuri pentru a angaja oameni potriviți
Cinci trucuri pentru a angaja...

  • Recrutare si selectie

Mai mult de 60% dintre organizatiile active in domeniul resurselor umane din Romania, au avut un plan de resurse umane in Q2/2010. Cu toate acestea, planul de recrutare include din ce in ce mai putini angajati de la un trimestru la altul. Conform studiului, pozitiile de specialist si pozitiile de entry level au fost principalele pozitii recrutate. De asemenea, cand vine vorba despre dinamica numarului de angajati se poate observa o scadere constanta fata de trimestrul anterior.

In aproape jumatate din cazuri, pozitiile de entry level sunt recrutate exclusiv prin surse externe, in timp ce pozitiile de specialist sunt acoperite in proportie egala din surse interne si externe; iar managerii de linie sunt recrutati preponderent din surse externe.

  • Legislatia muncii si relatii industriale

Conform studiului, 31% dintre organizatiile romanesti active in domeniul resurselor umane au implementat un plan de restructurare in perioada aprilie-iunie 2010. Prin comparatie cu primele luni ale acestui an, planul de restructurare in Q2/2010 include mai multe pozitii restructurate.
Citeste si:
Top 5 investitii necesare pentru o afacere stabila
Top 5 investitii necesare...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.