Vechile reguli - in conformitate cu Regulamentul 1408/71 - referitoare la contributiile sociale si beneficiile pentru angajatii cu mobilitate internationala si pentru persoanele aflate in ingrijirea acestora vor fi inlocuite - prin Regulamentul nr. 883/2004 -, incepand cu anul 2010, noile reglementari asteptand ratificarea din partea Parlamentului European, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta Ernst&Young.

Potrivit lui Thomas Standring, director executiv si director regional pentru servicii de asigurari sociale in cadrul Ernst & Young, asigurarile sociale reprezinta un element de cost important pentru detasarile internationale. "In climatul economic actual, cand directorii si conducerea companiilor analizeaza costurile poate mai intens decat in anii precedenti, orice oportunitate de a optimiza aceste costuri ar trebui luata in mod serios in considerare. Neglijarea acestui aspect poate insemna reducerea controlului asupra costurilor pe termen mediu si chiar pe termen scurt".

Retail jobs

"Companiile trebuie sa ia masuri pentru a se asigura ca procesul de planificare din punct de vedere administrativ, financiar si de resurse umane este gestionat in mod eficient si ca oportunitatile de a reduce costurile cu asigurarile sociale prin structurarea corespunzatoare a detasarilor internationale si prin aplicarea noului Regulament nu sunt pierdute din cauza lipsei de timp", recomanda Thomas Standring.

Mai multe guverne implementeaza ori au in vedere modificari cu privire la asigurarile sociale, incluzand cresterea cotelor datorate in Romania, care a avut loc in primele luni ale anului. Prin urmare, in urma aplicarii noilor norme, ceea ce se poate sa fi constituit o optiune mai avantajoasa in urma cu cateva luni sau chiar ani, cand a inceput detasarea, poate fi in prezent o povara financiara semnificativa asupra companiei.

Citeste si:
Cum convertesc companiile sustenabile freelancerii în angajați loiali
Cum convertesc companiile...

Angajatii ale caror roluri si responsabilitati acopera mai multe teritorii vor intampina dificultati mai mari in a ramane asigurati social in tara de resedinta deoarece, in conformitate cu noul Regulament, o parte substantiala a activitatii (definita ca reprezentand cel putin 25% din timp si / sau remuneratie) trebuie sa poata fi atribuita muncii efectuate in tara respectiva.

Din perspectiva de resurse umane, acest aspect este de asemenea important, nu numai din cauza faptului ca planificarea contributiilor la asigurarile sociale si eficientizarea fiscala a beneficiilor constituie baza piramidei atunci cand este vorba de oportunitatile de control a costurilor legate de detasati, dar si pentru ca reprezinta o componenta de baza a pachetului de remunerare, iar angajatii pot avea drept de veto in aceasta privinta.

Citeste si:
De unde stii ca a venit momentul sa te muti intr-o casa noua?
De unde stii ca a venit...

In concluzie, angajatorii care au personal detasat pe teritoriul Europei ar trebui sa analizeze si sa aiba in vedere implicatiile noului Regulament in ceea ce priveste atat efectele directe, cat si cele indirecte pe care acesta le va avea asupra celor care sunt detasati in prezent, asupra proceselor si asupra aplicatiilor prezente si viitoare.

"Ceasul ticaie, iar planificarea acestor aspecte ar trebui, in mod ideal, sa incepa chiar de pe acum", a concluzionat Thomas Standring.


Despre autor:

Citeste articolul integral pe Corporatenews.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.