In ciuda crizei, ale carei efecte au fost resimtite, indirect, si de Raiffeisen International, rezultatele bancii au ramas la un nivel record: profitul consolidat pentru primele 9 luni ale anului 2008 a crescut cu 37,7% la 861,5 milioane euro, relateaza un comunicat de presa remis redactiei CorporateNews.

Profitul inainte de impozitare a crescut cu 32,3% la 1.261,0 milioane euro, fata de acum un an, in timp ce profitul dupa impozitare a crescut cu 31,1% la 965,4 milioane euro. La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2008, rentabilitatea capitalurilor proprii inainte de impozitare s-a situat la 25,4%, in ciuda unor contributii majore la capitalurile proprii, ramanand astfel aproape la acelasi nivel de finalul anului 2007, de 25,7%.

Bazandu-se exclusiv pe crestere organica, Raiffeisen International a reusit sa isi creasca bilantul total pana la 87,3 miliarde euro, o crestere de 14,5 miliarde euro, de la inceputul anului. La un plus de 3%, sau 2,4 miliarde euro, miscarile cursului de schimb au avut o influenta semnificativa asupra bilantului total, datorita monedelor din aproape toate tarile Europei Centrale si de Est, considerabil mai puternice. Pe de alta parte, schimbarile in scopul consolidarii nu au avut influente semnificative asupra bilantului consolidat, asa incat cresterea organica ajustata s-a ridicat la 17%, sau 12,1 miliarde euro.

Retail jobs

Veniturile operationale ale Raiffeisen International au avut in continuare o evolutie pozitiva in primele trei trimestre ale anului curent. Cea mai importanta componenta a venitului la finele celor 9 luni a fost venitul net din dobanzi, care a crescut cu 37% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 1.704 milioane euro la 2.342 milioane euro. Cresterea sa a fost astfel substantial mai mare fata de cea a bilantului total mediu cu 31%.

Cea mai mare crestere s-a inregistrat pe segmentul de trezorerie, cu un plus de 87%, pana la 160 milioane euro. Segmentul corporate a inregistrat o crestere de 39% pana la 793 milioane euro, aproape de media Grupului. Venitul net din dobanzi pentru segmentul retail a crescut cu 32% fata de perioada similara a anului 2007, la 1.355 milioane euro.

Toate regiunile au inregistrat cresteri semnificative ale venitului net din dobanzi. Cea mai mare crestere, de 44%, a fost inregistrata de Federatia Statelor Independente (FSI). Acest lucru s-a datorat in principal marjelor de dobanda semnificativ mai mari fata de alte regiuni. Venitul net din dobanzi a crescut cu 36% in Europa de Sud-est, si cu 32% in Europa Centrala.

Citeste si:
6 metode prin care îți poți crește marja de profit
6 metode prin care îți poți...

Marja neta de dobanda a Grupului s-a imbunatatit cu 17 puncte de baza fata de perioada comparabila a lui 2007, la 3,96%. De asemenea, aceasta a fost si cu 10 puncte de baza peste nivelul inregistrat in 2007, in ciuda costurilor de finantare mai mari determinate de criza financiara globala.

Ratele de crestere pentru venitul net din comisioane, care a crescut cu 23% pana la 1.098 milioane euro, sunt de asemenea satisfacatoare, desi relativ mai mici decat in cazul venitului net din dobanzi. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in cazul creditelor si garantiilor, unde venitul a crescut cu 45% pana la 152 milioane euro, si in cazul schimburilor valutare, care, la 348 milioane euro, au contribuit cu 35% la rezultatul total. Transferurile generate de plati au ramas cea mai importanta componenta a castigurilor, atingand 475 milioane euro, respectiv o crestere de 24%.

Citeste si:
ESX țintește multiplicarea business-ului de 4 ori, până la 4...
ESX țintește multiplicarea...

Capitalurile proprii din bilantul Raiffeisen International au crescut cu 15%, adica 965 milioane euro, fata de sfarsitul anului 2007, pana la 7.857 milioane euro. Pe de o parte, au crescut datorita profitului anului curent, de 965 milioane euro, si aporturilor de capital ale actionarilor minoritari in diverse unitati ale Grupului, in valoare de 41 milioane euro. Pe de alta parte, a existat si o distribuire a profitului, de 179 milioane euro, pentru anul 2007. In iunie 2008, Adunarea Generala a Actionarilor Raiffeisen International a aprobat o plata a unui dividend de 0,93 euro pe actiune, totalizand 143 milioane euro. Alte distribuiri ale profitului, in suma de 37 milioane euro, s-au facut catre actionari minoritari ai diverselor unitati ale Grupului.

Rata capitalului de baza in raport de riscul de credit a scazut in comparatie cu sfarsitul anului trecut cu 2,5 puncte procentuale, pana la 8,9% (aceasta ar fi 10,4% daca s-ar include profitul anului curent). Rata in raport de riscul total s-a ridicat la 7,6%, sau 8,9% daca ar include profitul. Rata fondurilor proprii a scazut cu 3,1 puncte procentuale, pana la 9,3%, care ar fi 10,5% daca s-ar include si profitul.

Citeste si:
15 banci, amendate de ANPC cu peste 500.000 de lei
15 banci, amendate de ANPC cu...

Despre autor:

Citeste articolul integral pe Corporatenews.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.